Het beste speelmateriaal voor varkens

Publicatiedatum: 14-11-2018

Welk afleidingsmateriaal is geschikt voor welke varkens? De nieuwe brochure Hokverrijking Varkens van Wageningen UR geeft informatie over hokverrijking, welke materiaal is effectief als verrijking en hoe en wanneer kan een varkenshouder de varkens het beste dit materiaal geven?

Varkens zijn intelligente dieren. Ook al krijgen varkens altijd voldoende voer met de juiste samenstelling, de drang om voedsel te zoeken zullen ze altijd hebben. Als er geen geschikte materialen voorhanden zijn waarmee ze kunnen experimenteren, kunnen ze hun zoekgedrag op hun soortgenoten gaan richten. Met nadelige gevolgen van dien, zoals het bijten in elkaars staarten en oren.

Bijtgedrag en verwondingen wil een varkenshouder voorkomen en daarom biedt hij afleidingsmateriaal aan. Om hierin de juiste keuze te maken, heeft Wageningen UR de brochure ‘Hokverrijking varkens’ opgesteld. Het geeft inzicht welk speelmateriaal er is, voor welke leeftijdscategorie, wat het juiste materiaal is en hoe en wanneer dit het beste kan worden aangeboden. In een overzicht zijn de mogelijkheden van speelmateriaal en hun eigenschappen op een rij gezet. Doe er uw voordeel mee!

De brochure vindt u hier.

Overige berichten

Varkens houden mét staarten is moeilijk
Niet meer couperen verbetert dierenwelzijn en diergezondheid
Aandacht voor risico's stof in stal
Luzerne als hokverrijking
Hokverrijking voor varkens kan beter
Ervaringen met pijnbestrijding na castratie biggen
Antibioticumgebruik in de varkenshouderij daalt
Bigvitaliteit blijft belangrijk speerpunt
Bigvitaliteit neemt toe in 2017